8 Mart 2015 Pazar

Kafamda Bir Tuhaflık - Orhan Pamuk




       Orhan Pamuk'un, saçma sapan, beni hiç ilgilendirmeyen konularda berbat bir romanı. Fakat kitaba başlayınca okuyorsunuz. Belki Orhan Pamuk kitabı olduğu için belki güncel bir kitap olduğu için. Konusu baştan sona gecekondularda geçiyor, fakirlik, sefillik içersinde, Mevlut iyi bir karakter olmasına rağmen bir türlü başarılı olamıyor. Kendisi sefil bir hayat sürerken evlenip dünyaya getirdiği iki çocuğunu da bu hayata mahkum ediyor. Fakat bu süreçte Mevlut çok mutlu, bunu nasıl başardığı ise bence bir muamma. Aptal, cahil eşi ise genç yaşta hem kendini hemde üçüncü çocuklarını öldürüyor. Kitap genelinde Mevlut, bozacılıktan bir şey kazanmasa da, bozacılık yapmayı seviyor. Kitabı bitirdiğinizden boza uzmanı oluyorsunuz. Bir sokak satıcısından boza alacaksanız. Yapılış koşulları ve hijen konusunu hiç düşünmeyin.





Tanıtım Bülteni. www.dr.com.tr den alıntıdır.

Kafamda Bir Tuhaflık hem bir aşk hikâyesi hem de modern bir destan. Orhan Pamuk'un üzerinde altı yıl çalıştığı roman, bozacı Mevlut ile üç yıl aşk mektupları yazdığı sevgilisinin İstanbul'daki hayatlarını hikâye ediyor. 1969 ile 2012 arasında, kırk yılı aşkın bir süre Mevlut, İstanbul sokaklarında yoğurtçuluk, pilavcılık, otopark bekçiliği gibi pek çok iş yapar. Bir yandan sokakların çeşit çeşit insanla dolmasını, şehrin büyük bölümünün yıkılıp yeniden inşa edilmesini, Anadolu'dan gelip zengin olanları izler; diğer yandan ülkenin içinden geçtiği dönüşümlere, siyasi çatışmalara, darbelere tanık olur. Onu başkalarından farklı kılan şeyin, kafasındaki tuhaflığın kaynağını hep merak eder. Ama kış akşamları boza satmaktan ve sevgilisinin aslında kim olduğunu düşünmekten hiç vazgeçmez.
Aşkta insanın niyeti mi daha önemlidir, kısmeti mi? Mutluluk veya mutsuzluğumuz bizim seçimlerimize mi bağlıdır, yoksa bizim dışımızda mı gelişip başımıza gelirler? Kafamda Bir Tuhaflık bu sorulara cevap ararken aile hayatıyla şehir hayatının çatışmasını, kadınların ev içlerindeki öfke ve çaresizliklerini resmediyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Sayfa Sayısı: 480
Baskı Yılı: 2015

Dili: Türkçe
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder