20 Şubat 2021 Cumartesi

Edebiyat Mutluluktur-Zülfü Livaneli

 Livaneli "Kitap yazmak, herkesin yapabileceği bir iş değildir, herkes kitap yazmak zorunda da değildir." diyor. Eğer bir kitap sizi kendi içine çekmiyorsa, yani okurken zorlanıyorsanız, bu kesinlikle yazarın problemidir bakış açısı çok ilginç geldi. Okumakta zorlandığım bir çok kitabı kendimi zorlayacak uzun sürede okudum, aslında bırakmak gerekiyormuş. Modern edebiyat adı kullanılarak aslında başarısız eserler üretildiği ve bu konu üzerinden Paul Auster'a da eleştiri var. Bir diğer ilginç konu ise; iyi yazarlık için iyi bir okur olmak, dönemsel olarak klasikleri okumak, hatta bunları çözümlemek gerekir. 


Kitapta pek çok klasik hakkında yapılan analizler var. Belki daha  uzun bir kitap olsa daha fazla ses getirirdi. 


Zülfü Livaneli'nin severek okuduğu eserler şöyle;Bunlardan bazıları: William Faulkner-Ağustos Işığı, Fyodor Dostoyevski-Suç ve Ceza, Ernest Hemingway-İhtiyar Adam ve Deniz, Lev Tolstoy-Anna Karenina, Gustave Flaubert-Madam Bovary, Gabriel García Márquez-Kırmızı Pazartesi, Miguel de Cervantes-Don Quijote, Yaşar Kemal-İnce Memed, İhsan Oktay Anar-Yedinci Gün, Curzio Malaparte-Kaputt, Mario Vargas Llosa-Teke Şenliği, Nikos Kazancakis-El Greco’ya Mektuplar, Trevanian-İnci Sokağı, Italo Svevo-Senilita (Yaşlılık).


Roman yazmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap.


Aşağıdaki tanıtım bülteni www.dr.com.tr den alınmıştır.



Edebiyat Mutluluktur Kitap Açıklaması


Evrensel müzisyen kimliği bir yana, sanat hayatına edebiyatçı olarak başlamış, öykü ve romanlarıyla bütün dünyada kendine okur bulmuş bir usta kalemden ufuk açıcı denemeler.
Zülfü Livaneli, Vatan gazetesindeki köşesinde çok zevk aldığı, hayatını adadığı edebiyat konusunda görüşlerini paylaşmak ve özellikle de "yüreğini kanatlandıran sözlere sevdalanmış" yazar adaylarına faydalı olmak için "Edebiyat Notları" yazmaya başlamıştı. Don Kişot'tan Karacaoğlan'a,
Tolstoy'dan Yaşar Kemal'e, Güneş-Dil Teorisi'nden Nâzım Hikmet'e, film müziklerinden @ işaretine kadar pek çok kişi ve konuya değinen bu yazılar kısa sürede büyük ilgi gördü, sadık bir okur kitlesi oluşturdu. Edebiyat Mutluluktur'da bu yazılardan ince elenip sık dokunarak seçilmiş yazıları ve Livaneli'nin "Benim Gözümden Yaşar Kemal" ve "Edebiyat Üzerine" başlıklı iki konuşmasını bulacaksınız.


İnce Kapak:

Sayfa Sayısı: 244

Baskı Yılı: 2012


e-Kitap:

Sayfa Sayısı: 194

Baskı Yılı: 2012


Dili: Türkçe
Yayınevi: Doğan Kitap

İlk Baskı Yılı : 2012

Dil : Türkçe




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder