16 Mayıs 2021 Pazar

Veba Geceleri - Orhan Pamuk

        Akdeniz'de sanal bir adada geçen, giriş ve gelişme bölümleri çok güzel ama final bölümü gerçek tarihle , gerçek olmayan Minger adasının tarihini örtüştürmek için çok zırvalanmış bir roman. Eğer bir Orhan Pamuk kitabı olmasa okunmaz. Kolağası kullanılarak Atatürk'e göndermeler yapıldığı iddası ise asılsız. Kitabı okumayanlar saçmalamış. Toplum olarak en büyük sorunumuz okumamak, kitapta Cumhuriyetimizin kuruluş aşamasındaki bazı süreçlerle dalga geçen ifadeler var ama daha çok Osmanlı hanedanlığını küçük görüyor. Orhan Pamuk iyi bir yazar olabilir ama kesinlikle kötü niyetli. Böyle davranmasının nedeni belki üretkenliğini kaybetmesi nedeniyle gündemde kalma çabası olabilir. Fakat hiç okumayan bir toplum olduğumuz için ADD bile kargaları kovalama konusu ile Veba gecelerinde geçen  kargaların havalanması ile çıkan sesi ilişkilendirmiş. En başta kolağasının hayatının hiçbir evresi Atatürk'e benzemiyor, davranışları ve olaylara karşı tutumu da çok farklı. 

Odatv den Sevda Kaynar kitapta Atatürk'e hakaret varmış gibi bir yazı yazmış ama kitabı okuyunca böyle bir şey olmadığı ortada, kargaları kovalama kısmı bile yok ,kitapta kargalarla ilgili geçen bulduğum tek kısım



Diğer bir tuhaflık ise;

 "İlk kurşunu kimin attığı konusunda Osmanlı ve Türk yazarlarının ayrı; Minger..."


        Burada yazılan cümle nasıl yorumlanır bilmiyorum ama Osmanlı ve Türk yazarlar farklı mı ? Osmanlı hanedanlığı Türk değil demek istiyorsa, anlayabilirim ama Osmanlı ve Türk yazarlar nasıl farklı oluyor ?  






Aşağıdaki tanıtım bülteni www.yapikrediyayinlari.com.tr den alınmıştır. 





Sayfa Sayısı: 544
Boyut: 13.5 x 21 cm

Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı “Veba Geceleri”, 1901 yılında 3. Veba Pandemisi döneminde Osmanlı’nın 29. Vilayeti Minger adasında geçiyor.  Hem sürükleyici bir siyaset ve aşk romanı hem de Pamuk’un salgın, karantina, devlet ve birey konularını bir masal havasıyla tartıştığı bu tarihi roman, konusuyla yaşadığımız günlere de ışık düşürüyor.

1901 baharında Osmanlı İmparatorluğu’nun 29. vilayeti Minger Adası’nda veba salgını baş gösterince Sultan Abdülhamit önce Sağlık Başmüfettişi kimyager Bonkowski Paşa’yı, onun arkasından da genç ve başarılı Doktor Nuri’yi salgını durdurması için adaya gönderir. Padişah kısa bir süre önce genç doktoru, sarayda hapis hayatı yaşattığı ağabeyi önceki padişah V. Murat’ın kızı Pakize Sultan ile evlendirmiştir ve Pakize Sultan da bu yolculukta kocasına eşlik etmektedir. Adada ise genç ve milliyetçi Osmanlı subayı Kolağası Kâmil, onun âşık olduğu adalı Zeynep ve her şeye yetişmeye çalışan Vali Sami Paşa ile güzel sevgilisi Marika vardır. Karantina yasaklarına itaat edilmesi için çaba harcayan bu insanların vebayla, adadaki geleneklerle ve sonunda birbirleriyle ve ölüm tehditleriyle savaşının ve yaşadıkları aşkların hikâyesidir “Veba Geceleri”.

“Pamuk yaşayan en büyük yazar.”  -LE POINT, FRANSA

“Pamuk, en iyi kitaplarını Nobel’den sonra yazan eşsiz bir yazar.” -THE INDEPENDENT, İNGİLTERE

“O ne bir ideolog, ne bir siyasetçi, ne de bir gazeteci. Orhan Pamuk büyük bir romancı.” -THE NEW YORK TIMES, ABD


  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder