8 Kasım 2014 Cumartesi

Shantaram - Gregory David Roberts

             Kitap çok uzun olmasına rağmen keyifle okunuyor. David Roberts (Lindsay, Lin, Linbaba, Shantaram) bombay günlerini detaylı olarak anlatıyor. Öylesine farklı kesimlerden öylesine detay veriyor ki , Bombayda yaşayan bir Hintli bile bu kadarını bilemez. Kitapta karakter tasvirleri çok güzel yapılmış. Onlarla ilgili gelişmelerde bazen üzülüyor bazen seviniyorsunuz. Prabaker karakteri çok komik, duru, saf ama sonrası çok hüzünlü. Karla büyüleyici ve kahramanımızın büyük aşkı, Kadirbhai, baba gibi gördüğü kişi fakat kahramanımız kitabın sonunda gerçeklerle yüzleşiyor, biraz hayal kırıklığı biraz aldatılmışlık var ama herşeyi olgunlukla karşılıyor. Kitabın hapishane ve Afganistanda geçen bölümleri çok ama çok sinir bozucu ve üzücü. Bu kitap ne anlatıyor derseniz, Hindistan, yaşam tarzı, gelenekleri, arkadaşlık, mafya, savaş, aşk, romantizim, felsefe fakat bence en önemlisi kanun dışı kişilerin bile belli bir düzeni belli bir sistemi Bombayda kurmuş olmasını anlatıyor. Kitap bir bu kadar daha olsa yine okunur, yazarın kendine bağlayan bir büyüsü var. En çok merak ettiğim konu bu zaten. Böyle bir kitap nasıl yazılır ?

              Bu kitabı okumadan önce dünyada görülebilecek yerler listesinde benim için Hindistan vardı. Fakat artık bırakın Hindistanı görmeyi, civarındaki ülkelere bile gitmem. Bu arada kitapta bahsedilen nüfus konusunda rahatlık, şu andaki iktidarın hedefleriyle çok uyumlu, umarım Türkiye hiçbir zaman Hindistan olmaz.

 
 
 
 
 
www.dr.com.tr den alıntıdır.
 
“Aşk, kader ve yaptığımız seçimler hakkında bildiklerimi öğrenmem çok uzun sürdü, dünyanın pek çok yerini dolaşmam gerekti ama hepsinin özünü bir anda, bir duvara zincirlenmiş halde işkence görürken kavradım.”

“Eşsiz, kesinlikle çok cesur ve inanılmaz vahşi. Shantaram en zengin hayal güçlerini bile hazırlıksız yakalayacak.”
-Elle

“Shantaram ilk cümlesiyle tavlıyor. Heyecanverici, dokunaklı ve korkutucu... Muhteşem bir roman.”
-Detroit Free Press

“Çok zekice... Canlı karakterlerle dolu.Ama Shantaram'daki en güçlü karakter şehrin ta kendisi, Bombay. Roberts'ınHindistan'a, orada yaşayan insanlara duyduğu içten sevgi, kitabı okumayı daha da zevkli kılıyor. Roberts bizi Bombay'ıngecekondularına, uyuşturucu satılan mekanlarına, batakhanelerine, barlarına götürüyor ve, siz de gelin, diyor. Biz de gidiyoruz.”
-The Washington Post



Sayfa Sayısı: 863

Baskı Yılı: 2014


Dili: Türkçe
Yayınevi: Artemis Yayınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder