26 Mart 2023 Pazar

İSTANBULUN DOĞUSUNDA BİTMEYEN OYUN - PETER HOPKIRK

Tarih kitabı ama bir roman gibi anlatılmış. Doğuda İngilizlerin hakimiyetini kırmak isteyen Almanların mücadelesini anlatıyor, konuya Ruslar, Türkler de dahil oluyor. Kitap tarz olarak , İran ve Arap kavimlerin aslında çok karaktersiz olduğu, şartlara göre hemen yön değiştirdiğini anlatıyor. Okuması kolay, ilginç kısa hikayeler içeriyor, doğuda doğa şartlarının ne denli zorlu olduğu detaylı olarak anlatılıyor.  

Aşağıdaki tanıtım bülteni ve fotoğraf www.amazon.com.tr sitesinden alınmıştır.


"Peter Hopkirk, Hindistan'daki İngiliz İmparatorluğu'nu alaşağı etmek üzere İngiltere'nin rakipleri tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan gizli eylemleri etkileyici bir üslupla anlatıyor."
Guardian
Kutsal Savaş adı altında Berlin'de planlandı ve İstanbul'dan yayılmaya başladı. Almanlar ve Türkler, Hindistan'daki İngilizlerle Orta Asya'daki Ruslara karşı sert, devrimci isyanları kışkırtmak için 1914 yılında yola koyuldular. Bu, nihai amacı dünya hakimiyeti olan eski Büyük Oyun'un yeni ve daha fesat bir türüydü. Bu kitapta destansı detayları ile ilk kez anlatılanlar, olaylara bizzat katılmış gizli servis ajanları ve diğerlerinin yaşadıkları maceraları nakleden John Buchan'ın klasik savaş romanı Greenmantle'ın arkasındaki gerçek hikayedir. Bu kitap, Büyük Oyun'un asla bitmediği, her an patlamaya hazır bu bölgedeki bitmeyen kargaşanın tartışmalı hikayesidir.
"Akıcı bir üslup ve uzmanlıkla yazılmış etkileyici bir eser. Ayrıca daha önce hiçbir kitabın anlatmadığı bir hikaye."
Sunday Telegraph

KayzerWilhelm, 1914 yazında çok yanlış bir hesap yaptığını ve İngiltere'yle kanlı bir çatışmanın kaçınılmaz olduğunu anladığında, İngiltere'ye karşı, onun Doğu'daki gücünü sonsuza kadar yok edecek bir Cihad başlatmaya yemin etti. Konsoloslarımız ve temsilcilerimiz tüm İslam dünyasını bu yalancı ve vicdansız millete karşı ayaklandırmalıdır, emrini verdi... Almanya'nın, militan İslam güçlerini, müttefiki Osmanlı imparatorluğu'nun yardımıyla kendi davasına kazandırma çabasını ve bu amaçla büyük devletlerin gizli servis ajanlarının uçsuz bucaksız Doğu çöllerinde verdiği amansız mücadeleyi, araştırmacı gazeteci Peter Hopkirk'ün usta kaleminden, adeta bir casusluk romanı okurcasına heyecanla izleyeceksiniz.





2 yorum:

  1. "İstanbul'un Doğusunda Bitmeyen Oyun" isimli kitap, İngiliz yazar ve gazeteci Peter Hopkirk tarafından yazılmış bir tarih kitabıdır.

    Kitap, 19. yüzyılın sonlarında, İngiliz İmparatorluğu'nun Orta Asya ve Çin'in batısındaki toprakları keşfetme ve ele geçirme girişimlerini anlatır. Bu girişimler sırasında, İngilizler ve Ruslar arasında jeostratejik öneme sahip olan Orta Asya'da bir mücadele başlar.

    Kitap, İngiliz ajanlarının, kaşiflerin ve askerlerin, kendi hayatlarını tehlikeye atarak Orta Asya'ya yaptıkları seyahatleri ve keşifleri anlatır. Bu keşifler sırasında, İngilizlerin güneydeki Hint Okyanusu ile kuzeydeki Sibirya arasında bir demiryolu inşa etmek için planlar yaptığı ve Rusların da buna karşılık verdiği anlatılır. Kitapta, bu mücadele sonunda Orta Asya'da neler olduğu ve bölgenin tarihi hakkında da bilgiler yer almaktadır.

    Genel olarak, "İstanbul'un Doğusunda Bitmeyen Oyun" adlı kitap, tarihe ilgi duyan okuyuculara hitap eden bir eserdir. Kitap, Orta Asya'daki siyasi, sosyal ve kültürel yapının anlatılmasıyla birlikte, İngiliz İmparatorluğu'nun 19. yüzyılda yaptığı keşifleri ve bölgedeki jeostratejik öneme sahip olayları detaylı bir şekilde anlatmaktadır.
    #ChatGPT

    YanıtlaSil
  2. Büyük Doğu’nun paylaşım savaşı hakkında bir tarih kitabıdır. Kitap, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere, Almanya, Rusya ve Türkiye arasında yaşanan gizli istihbarat mücadelelerini anlatmaktadır. Kitap 1994 yılında yayınlanmış ve 1995 yılında Türkçeye çevrilmiştir.

    Kitabın yazarı Peter Hopkirk, 1930-2014 yılları arasında yaşamış bir İngiliz gazeteci, yazar ve tarihçidir. Büyük Britanya İmparatorluğu, Rusya ve Orta Asya hakkında altı kitap yazmıştır. Nottingham’da doğmuş ve Oxford’da eğitim görmüştür. Kitaplarında, 19. ve 20. yüzyıllarda bu bölgelerde yaşanan siyasi ve askeri olayları anlatmıştır. Kitaplarından bazıları şunlardır:

    The Great Game: The Struggle for Empire in Central Asia
    On Secret Service East of Constantinople: The Plot to Bring Down the British Empire
    Setting the East Ablaze: Lenin’s Dream of an Empire in Asia
    Trespassers on the Roof of the World: The Secret Exploration of Tibet
    Foreign Devils on the Silk Road: The Search for the Lost Cities and Treasures of Chinese Central Asia
    Quest for Kim: In Search of Kipling’s Great Game

    #Bing

    YanıtlaSil